torstai 10. joulukuuta 2020

24 Sarjakuvaa Jouluksi, Osa 10

Kuten aina, tänäkin vuonna joulukalenterissamme käsittelemme sarjakuvia joista olen tehnyt arvion tänä vuonna, ja täydemmän analyysin voikin lukea kyseisen arvostelun sivulta. Aloitetaan ensimmäisellä:

Usagi Yojimbo
Tarina: 1600-luvun Japanissa kuohuu. Sisällissotien repimässä maassa on nyt uuden hallitsijan aika. Rauhaa pitävät samurait, mutta erämaa on täynnä rosvoja, palkkionmetsästäjiä ja villipetoja. Tässä maassa kulkee yksinäinen jänis, joka on ronin; samurai ilman isäntää.
Stan SakainUsagi Yojimbo on tämän vuoden kotimaisen sarjakuvakäännösten keskellä merkkiteos. Amerikkalaisen indie- sarjisskenen klassikko on voittanut lukuisia palkintoja ja kerännyt laajaa kriittistä ihailua. Eikä lainkaan syyttä; Usagi Yojimbo on nuorallatanssin mestariteos, jossa Sakain näennäisen suloiset antropomorfiset eläinhahmot elävät raa'assa ja julmassa maailmassa, jossa veri lentää ja kirouksia sadatellaan. Osa tarinoista on erittäin hauskoja ja kepeitä kuten Zylla, toiset taas lähes eksistentiaalisen synkkiä kuten Äidin Rakkaus. Usagi Yojimbo on taiteellisesti mestariteos, jossa tunnelmanvaihdokset ovat sulavia ja eläinhahmojen asuttama 1600-luvun Japani herää eloon upeasti juuri Sakain piirrosjäljen ansiosta. Lisää miekkajäniksen ensimmäisestä kotimaisesta käännöksestä voi lukea pidemmän arvioni puolella, ja voin suositella tätä teosta lahjaksi kaikille hyvän kirjallisuuden ystäville!

"Se on samurain elämän surullisin päivä, kun hänestä tulee Ronin. Jonain päivänä kerron, miten minulle kävi..."

10 takana, 14 edessä!

Aasa T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti