keskiviikko 12. joulukuuta 2018

24 Sarjakuvaa Jouluksi, osa 12

Ja näin, olemme puolivälissä taas! Tämän päivän jälkeen alkaa supersankarien vuoro olla parrasvaloissa. Tämänpäiväinen sarjakuva on tosin myös DC Comicsin julkaisema, mutta kuten viime vuotinen Flintstones- sarjakuva, kyseessä on DC:n lisensoima, post-moderni versio vanhasta Hanna-Barbera hahmosta:

Heavens to Murgatroyd!


Exit Stage Left: The Snagglepuss ChroniclesVuosi 1953. Yhdysvaltojen alkaessa kilpavarustelemaan ydinaseilla Neuvostoliiton kanssa, kirjailija nimeltä Snagglepuss tulee etelästä ja valloittaa Broadwayn. Tämä menestys on kuitenkin tehnyt hänestä kohteen; seuraavan suuren produktion valmistuessa, Snagglepussista tulee kommareita metsästävän hallituksen komitean ajojahdin kohde.


Siinä missä Flintstones kuvastaa suoraan nykypäivää, on Snagglepuss surrealistista historiaa Yhdysvaltojen 1950-luvun menosta. Red Scare, Hollywoodin mustat listat ja Snagglepussin tietty samanlaisuus kirjailija Tennessee Williamsin kanssa ovat hyviä merkkejä tästä, ja antropomorphiset eläinhahmot liikkuvat ihmisten seassa saumattomasti, kiitos Mike Feehanin erinomaisen kynänjäljen. Kirjoittaja Mark Russel kuvaa Yhdysvallat kollektivistisena painajaisena, jossa kaikki erilaisuus- oli kyse sitten poliittisesta vakaumuksesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta- on hävettävää vääristymää. Se on myös hieno tarina nostalgian antamasta kiiltokuvasta, teatterista ja toivon löytämisestä toivottomuuden aikakautena. Snagglepuss Chronicles on loistava sarjakuva, vuoden ehdottomasti parhaimpia julkaisuja ja se kuuluu jokaisen sarjakuvaharrastajan kirjahyllyyn.

Exit, stage left, pursued by collectivism.

12 takana, 12 edessä!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti